Antara Niat dan Cara::Betulkah Kita???

Assalamualaikum..=)
Mulakan tengah malam anda dengan ceria.Oke.Sila tido Nur Afiqah oi.Nanti nak bangun sahur lagi.Sahur tu kan pahala.

Malam-malam la baru nak aktif.Siang-siang tak nak.Sibuk dok depan tv tengok telenovela tu.hahaha=p

Baru je kejap tadi aku chat dengan kawan aku kat fb.Aku pun tak tau kenapa terdetik hati aku nak tanya dia soalan nie;

**********************************************************************************

Aku:Ko pernah bercinta??
Dia:(pelik)..tiba-tiba jew tanya soalan tu.
Aku:Takde la.Saja tanya.

Dan dia pon menceritakan cerita yang aku tak pernah pon terlintas dalam fikiran nak ambil tahu pasal benda ni.Tapi da tanya kan.Takkan tak nak tau jawapan pulak.Macam cerita tergantung jew.Tak best.Dari apa yang dia cerita,aku dapat simpulkan dia malas untuk bercinta.Bukannya tak hensem,rupa ada.Baik tu,aku tak pasti.hahaha.Maaf.=)

Rupa-rupanya 4tahun yang lepas merupakan yang pertama dan terakhir(mungkin) dia bercinta.Atau lebih tepat lagi COUPLE atau bak kata aznizam azizan dalam blog beliau iaitu KAPAL.Gelak-gelak aku baca entry dia tu.

Apa yang aku nak story ni mungkin ada bersangkut paut dengan entry sebelum ni-->klik sini
Tapi entry kali ni lebih kepada niat dan cara kita dalam sesuatu hubungan.Seperti yang aku katakan dalam entry sebelum nie,yang haram tetap akan haram.Tapi manusia nie,biasa la.Nak ikut trend katanya.Orang ada makwe/pakwe,dia pon nak jugak.Orang buat *****,tu pon nak ikut jugak.Last-last masuk berita.

"Bayi ditemui didalam semak"

What the!!!Hey,kata moden,da pandai buat tu pandai la tanggung.Baby tu tak salah taw.Yang salah orang yang buat tu.Da la berzina tu dosa,pastu buang baby lak.Tambah lagi satu dosa.Ni ke masyarakat yang kita nak?Ni ke pemimpin masa depan kita??Bala-bala~~

Back to the topic.Jauh sangat da aku merapu nie.=.="
Maaf.Masuk balik part kawan aku tadi.Macam-macam dia cakap pasal couple nie;

Dia:Kapel nie sbnrnya byk keburukan sebenarnya.Kalau nak dilistkan,memang banyak sangat berbanding kebaikan.
Aku:Macam kawan aku cakap,kapel ni melalaikan jew
Dia:Kalau diikutkan,kapel nie just kawan jew.Just kita declare orang tu sayang kita dan kita sayang orang tu.Tapi orang selalu lupa bila apa hak makwe/pakwe.Bila da start macam suami/isteri,tu yang rosak jadinya.
Dia:Lebih kurang macam tu la.Kapel nie da jadi adat sebenarnya.Sebelum kawen kena kapel dulu.Nak kenal hati budi masing-masing.Kawan pon boley pe.

That's it.Memang banyak yang dia merapu sebenarnya.
Well,dalam kes-kes macam ni,kita kena betulkan niat.For example,korang suka kat seseorang.Let it be a boy like a girl.So,yang boy ni suppose betulkan niat dia.Apa tujuan sebenar dia.Katakan la boy ni memang sayang sangat dengan girl ni n dia nak girl ni jadi wife dia.So,boy ni kena la ada niat untuk memperisterikan girl tersebut.Bukannya niat nak mainkan hati dan perasaan girl tu.Ingat,girl bukan boneka yang korang suka-suka hati jew nak mainkan perasaan.Cara pon kena la betul.Ni x.Kata calon wife.Tapi buat macam-macam.Bak kata kawan aku nie;

"Matlamat tak menghalalkan cara,Cara tak menghalalkan matlamat"

Macam kapel kan niat baik,tapi cara kapel tu salah.Berapa pasangan sangat la yang konon-konon ikut cara Islam.Kalau betul-betul ikut cara Islam ni,KAHWIN je kiah oi



**********************************************************************************
Maaf kalau ada yang tak berapa suka dengan perkara-perkara diatas.Aku akui,bukan aku tak pernah terjebak dalam hal-hal macam ni.Tapi alhamdulillah,aku sedar yang jalan yang aku ambil tu salah.Mungkin aku bukanlah baik sangat.Tapi setiap orang ada kelemahannya yang tersendiri.Kalau aku salah,betulkan k.(^_^*)

Sekian..

p/s:
sepatutnya dipostkan pada jam 3.00 pagi yang lepas..
TQ kepada yang berkenaan.Aku tak nak sebut nama kau takut nanti kau riak..=)

Jangan lupa LIKE taw..=)

3 comments:

aqilahromi said...

suka! tu je nk ckp. hehe. :)

Fyqa Federeka said...

suka yang mne tu???kui3

biskotlemau said...

weyhh camana nak letak ada like fb tue...hahhaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...