Dulu Dan Sekarang

Assalamualaikum..
Lama tak menaip.Hari ni baru ada feeling nak menaip.Nak cerita pasal perbezaan dulu dan sekarang.Dalam masa 10tahun,banyak perkara yang berubah.

DULU :: Petang-petang main batu seremban,guli,galah panjang dan yang sama waktu dengannya.
SEKARANG :: Duduk depan komputer or tv main game.

DULU :: masa sekolah tak de handphone.Kalau ada pon yang 3310 tu.
SEKARANG :: Budak sekolah pon da ada Iphone.

DULU :: Lepas sekolah balik rumah.
SEKARANG :: Lepas sekolah pegi shopping complex

DULU :: PC besar gedabak.
SEKARANG :: PC semua da kurus-kurus belaka.

*Old and New Imac*

DULU :: Wish birthday or hari raya melalui kad.
SEKARANG :: SMS,facebook dan twitter kan ada.

DULU :: Kamera guna kodak/filem.
SEKARANG :: Kamera guna memory card je.


Zaman sekarang,macam-macam teknologi ada. Ada smart phone,tablets,DSLR and etc. Ada jugak social networtk. Yang popular facebook dan twitter. Budak sekolah rendah pon da ada fb. Pastu pandai lak mencarut dan yang sama waktu denganya. Sebenarnya, banyak kebaikan dan keburukan segala teknologi dan social network ni. Dan kita sendiri nampak keburukan dan kebaikan itu. Aku harap budak-budak zaman sekarang tak salah gunakan segala kemudahan yang ada. Baru umur 3 tahun da ada Ipad. Dunia-dunia.

Sekian.

1 comment:

miss faten said...

Sebenarnya, zaman dulu adalah lebih baik. Kita semua dapat membesar dengan baik. Jauh daripada benda-benda yang nampak baik tapi sebenarnya tak baik ponnnn :B

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...