Talk : VFX Production

Assalamualaikum.

Setelah sekian lama menyepi,akhirnya dapat jugak meng'update' belog ni. Al-maklumla,asyik takde masa je. Padahal malas tu. Tambah lak ngan laptop rosak. Terpaksa pinjam laptop housemate terchenta~

Baru-baru ni, Rhythm & Hues Studios ---> http://www.rhythm.com (boleh rujuk website ni) ada datang UTeM utk bagi talk pasal VFX production. Sebagai student yang 'rajin',aku pon join la untuk dgr talk dari dua orang wakil dorang. Tak silap aku sorang nama Jason and the other one Hussin. Not sure if I spell it right or not.

Untuk session pertama, Mr Jason banyak cerita pasal apa yang company dorang buat,kat mana location office,environment office macam mana dan macam mana nak apply utk jadi apprentice kat sana. Apa yang menarik perhatian adalah, environment office dorang. Memang office dorang sangat seronok. Da macam resort aku tengok.

Company ni mulanya di Los Angeles,dan dikembangkan lagi ke Mumbai, Hyderabad, Malaysia dan Vancouver. Mereka dalam perancangan nak bukak lagi 1 cawangan dekat Taiwan.


So,hebat sangat ke company nie?
Bagi aku,memang cerah masa depan masuk company ni. Dorang telah bekerjasama dengan banyak syarikat Hollywood seperti Universal Studio,Warner Bros,Marvel dan banyak lagi.

Apa yang dorang buat?
Keje dorang adalah buat special effect,visual effect n CGI untuk Hollywood feature film. Latest film yang dorang buatkan special effect adalah Snow White and The Hunstman. Aku rasa ramai da tengok cter ni. Citer lain macam Golden Compass,Alv in and The Chipmunks,Yogi Bear dan X-Men:First Class pon antara filem yang dorang contribute skali.

Session ke-2 pulak,Mr Husin ceritakan a bit pasal history of visual effect. Dan tak lupa jugak perbezaan special effect,visual effect and CGI. Ketiga-tiga ni memang ada perbezaan.Contoh special effect macam explosion dalam sesebuah filem. Takkan dorang nak buat letupan yang betul-betul kan. Visual effect pulak lebih kepada CGI,tengok la cter katun. Tu logik aku la. Macam cter Shrek, Rapunzel, Yogi Bear.

Next,dia cerita pulak pasal production. Sangat la banyak. Mula dari pre-production,production and last but not least, post-production,peringkat yang paling lama. Kami ada belajar dalam subjek audio video sem lepas. Apa yang ktorg belajar sebagai student Media Interaktif kat sini sume yang basic-basic je.



Video from youtube. Sebabkan tak boleh amek gambar,so sumber gambar tadi dari google image. Thx google. Enjoy the video :)

Sekian~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...